אין זה סוד כי יבואנים מקומיים נמנעים מהליכים משפטיים נגד ספקים סיניים מתוך סברה שפסקי דין זרים אינם מכובדים על ידי בתי המשפט בסין, בוודאי של ערכאות זרות שאינן חתומות איתה על אמנה בינ"ל. לסברה זו יש בסיס איתן באינספור מקרים של דחית פסקי דין יפניים, אמריקנים, בריטיים, גרמניים ועוד אינספור מדינות אשר תושביהן ביקשו לאכוף החלטות משפטיות זרות בסין.
חשש מבוסס זה היווה אבן נגף ביחסי המסחר של חברות זרות עם ספקים סיניים והטיל ספק רב לגבי תוקפם וערכם המשפטי של חוזים עם ספקים מסין. משכך מעטים מאד הגורמים שכלל ניסו לפנות לערכאות בנוגע לחברות סיניות.
היעדר יכולת לאכוף חוזים עם ספקים סינים, הטילה על היבואנים שרצו לעשות עסקים בסין עלויות רבות, בעיקר לצורך בקרת איכות, ביקורות פתע במפעלים ועוד יבואנים רבים שלא עשו זאת למדו על בשרם את הצורך בנציג מטעמם על אדמת סין וגם אז לא נפתרו כל הבעיות.
אולם ייתכן שאנו עדים לתחילתו של שינוי; התפנית הראשונה בגישה זו חלה בשנת 2017, כאשר בית משפט במחוז ווהאן בסין, קיבל החלטה לאמץ פסק דין אמריקני שניתן בבית המשפט בקליפורניה על אף שלסין אין אמנת אכיפה הדדית עם ארה"ב. בנימוקים להחלטה התבססו השופטים, בין היתר, על כך שבתי המשפט בארה"ב אוכפים פסקי דין שניתנו בסין וניתנו לכך דוגמאות. אם כן אפשר שהסיבה לאכיפה טמונה דווקא בעיקרון ההדדיות ולאו דווקא בתוכנו של פסק דין זה או אחר.
מדינת ישראל חתומה על אמנות עם מדינות רבות בעולם המורות על כיבוד ואכיפה הדדיים של פסקי דין בין החברות באמנה אולם סין אינה אחת מהן ולכן התוודענו למעט מאד מקרים בהם גורמים ישראלים בחרו לנהל הליכים משפטיים עם חברות סיניות.
לאחרונה, בפסק דין תקדימי – ע"א 7884/15, יצחק רייטמן נ' Jiangsu Overseas Group אימץ בית המשפט העליון בישראל פסק דין שניתן בבימ"ש בבייג'ינג נגד גורם ישראלי.
מאידך, בית המשפט בסין הורה לקבל פסק בוררות בינלאומית של איגוד לשכות המסחר הבינלאומי, ה-ICC, לטובת חברה ישראלית, נגד ספק סיני. פסק הדין בסין מאפשר לחברה הישראלית באופן תקדימי, לפתוח בהליכי גביה ואכיפה בסין עצמה.
זוהי החלטה רבת משמעות ליבואנים הישראלים אשר מסתמן שיכולתם לעמוד על זכויותיהם החוזיות מול ספקים בסין הפכה להרבה יותר מוחשית.
הלקחים שאנו מפיקים מפסק דין זה בכל הנוגע להתקשרות בחוזים עם ספקים סיניים:
- קביעת תניות שיפוט ובוררות – יש לנסח הוראות ברורות הקובעות למי הסמכות לדון במקרה של מחלוקת. במקרה של בוררות רצוי להסמיך גוף בינ"ל כגון איגוד לשכות המסחר הבינ"ל שאת החלטתו הוחלט לכבד בסין.
- ככל שמדובר בהליך בוררות – יש להקפיד על סדרי הדין ולוודא שכל ההליכים מתנהלים באופן תקין על מנת שפסק הדין יהיה בר אכיפה בסין.
- לפני הגשת הבקשה לבית המשפט בסין – יש לתכנן מראש ולהיוועץ עם גורמים מקצועיים המומחים בנושא, כיצד יש לנהל נכונה את הגשת הבקשה לקבלת פסק הבוררות כפסק דין סיני שתקף בסין.
כמובן שרק הזמן יגיד אם אלו היו מקרים נקודתיים או שמא סימנו תפנית ביחסי המסחר של סין עם מדינות העולם.
לשכת המסחר י-ם דואגת לעדכן את חבריה בהלכה הפסוקה, בעולמות המשפט והעסקים. יחד עם זאת, אין האמור לעיל מהווה יעוץ משפטי ואין האמור מהווה תחליף לייעוץ משפטי. ככל שבפניכם סוגיה משפטית אנא פנו לקבלת ייעוץ מקצועי מעו"ד.