מעסיקים רבים טועים בחישוב הזכויות הסוציאליות והתשלומים השונים המגיעים לעובדיהם. טעויות אלו, אשר פעמים רבות נעשות בתום לב, מהוות בסיס לתביעות רבות כנגד מעסיקים. על פי נתונים עדכניים, 75% מהתביעות בנושאים אלו מתבררות כנכונות ומסתיימות בחיוב המעביד בתשלום הכולל הפרשי ריבית והצמדה ואף קנסות.
אז מהן אותן שגיאות וכיצד ניתן להמנע מהן?
תשלום על ימי חופש
השגיאה: חישוב חופשה צבורה לפי שנות הוותק.
איך להמנע: החישוב הנכון מבוסס על מספר ימי העבודה בפועל בשנת המס. כמו כן מועד תחילת ההעסקה – אם נמשך כל השנה או רק חלק ממנה. יתכן שעובד שעבד רק חלק משנה תחשב לו השנה כשנת עבודה אצל המעסיק.
פיצויי פיטורין
השגיאה: אי תשלום מספיק של פיצויי פיטורין. מעסיקים רבים סבורים כי הפרשה חודשית קבועה לפיצויי פיטורין בשיעור הקבוע בחוק פוטרת אותם מתשלום פיצויי פיטורין.
איך להמנע: אפשרות אחת היא לחתום על סעיף 14 בחוק פיצויי פיטורין. אפשרות שניה היא להצמד להוראות החוק הקובע את פיצויי הפיטורין לפי משכורת אחרונה כפול שנות הוותק ולשלם על פיה.
תשלום שעות נוספות
השגיאה: חישוב השעות הנוספות באופן גלובלי אשר בדרך כלל מטיב עם המעסיק ומאפשר לו לבצע קיזוז שעות ולשלם פחות.
איך להמנע:
הקפדה על הוראות החוק, לפיהן החישוב הוא שבועי ויומי ולא חודשי.
חלוקת השכר לקריטריונים על מנת להפחית זכויות סוציאליות ע"ח המעביד
השגיאה:
מעסיקים נוטים להפריד את חישוב שכר העובדים לשכר בסיס ולצרף לכך רכיבים שונים כגון הוצאות, תוספות שונות וכו'.
איך להמנע:
להנחות את חשב השכר להמנע מ"קומבינות" כאלה ואחרות שנועדות להפחית את חבות המעסיק אשר שכרו עלול לצאת בהפסדו. מוטב לשלם תוספת קטנה מלהסתכן בקנסות עתק בבית הדין לעבודה.
הפרשות לקרן פנסיה:
השגיאה: אי הפרשת תשלום לקרן פנסיה בששת חודשי ההעסקה הראשונים של העובד.
כיצד להמנע: החוק מחייב הפרשת פנסיה לעובד למן יום העסקתו הראשון. על המעסיק לברר אם היה רצף הפקדות לקרן הפנסיה של העובד, שאם כן, עליו להפריש לקרן הפנסיה למפרע בחלוף 3 חודשים. לעומת זאת, אם אין לעובד קרן פנסיה עם רצף הפקדות לפני התחלת עבודתו אצל המעסיק, התשלום למפרע יהיה רק כעבור 6 חודשי העסקה.
שגיאות עלו עלולות להשית על המעסיקים קנסות רבים ועלויות בלתי צפויות ומוטב להקפיד על הוראות החוק ולהמנע מענישה ומקנסות!
לשכת המסחר י-ם דואגת לעדכן את חבריה בהלכה הפסוקה, בעולמות המשפט והעסקים. יחד עם זאת, אין האמור לעיל מהווה יעוץ משפטי ואין האמור מהווה תחליף לייעוץ משפטי. ככל שבפניכם סוגיה משפטית אנא פנו לקבלת ייעוץ מקצועי מעו"ד.