קרנה אט"א הנו פנקס מעבר מכס המסדיר מעבר זמני של סחורות בין מדינות החתומות על אמנת הקרנה.
הפנקס מונפק על ידי לשכות המסחר השונות בישראל ובמקביל על ניהולה השוטף של האמנה וכל היוצא ממנה, אמונה לשכת המסחר הבינ"ל. אמנת הקרנה נועדה לאפשר לעסקים במדינות החברות באמנה להעביר סחורות בינן לצורך תערוכות ותצוגות שונות ולאחר מכן להחזירן למדינת המוצא בהליך קל מול רשויות המכס.
ליצירת קשר עם מחלקת קרנה, טלפון: 02-6254333/4
יתרונות הקרנה
השימוש בקרנה אטא, מאפשר ליצואן או לאיש העסקים, לעבור ממדינה למדינה עם הטובין ו/או הדוגמאות שברשותו, ללא כל בעיות מיוחדות. דרך זו מעניקה מספר יתרונות בסיסיים:
- אין כל צורך בתשלומי מיסים (לרבות: מכס, מיסי קנייה, היטלים, מע"מ או מיסי יבוא - אחרים) או הפקדת פקדונות בעת הכניסה הזמנית לארץ הייבוא.
- הטובין הנלווים לקרנה אינם חייבים לעמוד בדרישות בלתי מכסיות, כגון: תקינה - סימון מוצרים וכדומה.
- כל הסידורים הדרושים נעשים מראש בישראל ותהליך הכניסה עצמו לארץ היבוא הוא פשוט, קל ומהיר. דבר החוסך למחזיק הקרנה זמן ניכר והוצאות מיותרות בעת סיורו העסקי בחו"ל.
- הכנת מסמך הקרנה היא פשוטה, קלה ונוחה יחסית.
- המסמך אחיד לכל המדינות החברות באמנה ולכל סוגי הטובין המועברים באמצעותו.
יעדי הקרנה ותוקפו
- מקסיקו - היוצאים למקסיקו חייבים לבצע רישום מוקדם של פרטי הקרנה באתר של לשכת המסחר מקסיקו בכתובת הנ"ל:http://www.camaradecomerciodemexico.com.mx/ata/ .
כמו כן המכס במקסיקו מגביל לחצי שנה ניתן להאריך הגבלת השהייה באמצעות המכס במקסיקו. - ארה"ב - ציוד בטחוני צריך רשיונות יבוא בעת הכניסה לארה"ב.
- סין - ניתן להוציא קרנה למדינה זו לתערוכות בלבד. המכס הסיני מגביל את שהיית הקרנה. ניתן לבקש הארכה להגבלת השהייה יש לעשות זאת מול המכס הסיני ו – 30 יום לפני תום הגבלת השהייה. במידה ועוברים בסין מעיר אחת לאחרת יש להצטייד בטפסי טרנזיט כחולים.
המכס הסיני מבקש עדכון נתוני הקרנה הזרים באופן אלקטרוני לפני הגעתם לסין. מי שמרכז את הטיפול בכך – לשכת המסחר הסינית ((CCOIC/CCPIT. במידה והטובין תחת הקרנה מגיעים כמטען סוכן המכס בסין יצור קשר עם לשכת המסחר הסינית על מנת לעדכן את נתוני הקרנה וזאת לפני הגעת הקרנה לסין. במידה והטובין יגיעו בלווי נוסע, הנוסע יחתים את הקרנה במכס ויגיע תוך שלושה ימים ללשכת המסחר הסינית לעדכן את נתוני הקרנה. - הודו - הודו הצטרפה לאמנה כאשר מטרת הנסיעה היא לתערוכות וירידים בעיקר. מי שבכל זאת מבקש לצאת להודו לא למטרה זו מתבקש להמציא מכתב הזמנה מהלקוח בהודו אליו הוא יוצא. כמו כן המכס ההודי מגביל את שהיית הקרנה בחצי שנה בלבד. יש להקפיד ולצאת בזמן. במידה וידוע כי נשארים מעבר לזמן זה, יש לפנות לנקודת המכס שהגבילה את השהייה וזאת לפני שפג תוקפו של הקרנה על מנת לבקש אישור להאריך הגבלת השהייה. במידה ומשתמשים בקרנה מעבר להגבלת השהייה תתקבל תביעת מיסים.
- יפן - היוצאים ליפן עם ציוד רפואי צריכים להצטייד באישור ממשרד הבריאות ביפן.
- תורכיה - המכס מגביל את שהיית הקרנה לחצי שנה בלבד.
- סינגפור - המכס בסינגפור מגביל את שהיית הקרנה לשלושה חדשים. במקרים אלו ניתן לגשת למכס בסינגפור ולבקש להאריך את שהייתו של הקרנה.
- רוסיה - לשכת המסחר ממליצה לא לצאת לרוסיה עם קרנה מאחר ויש קשיים בשחרור הקרנה בעת הכניסה לרוסיה.
- תאילנד - יש להקפיד ולהחתים יציאה מתיאלנד, חותמת חזרה לישראל לא תספיק במקרה זה.
- מאוריציוס - בהוצאת תכשיטים למדינה זו יש להקפיד על רישום מאוד מדויק של כל תכשיט ותכשיט. לארוז אותו בנפרד, תוף פירוט משקלו, תיאורו ומחירו. רק חברות מוכרות יורשו להכניס תכשיטים לתחומה.