טקס החתימה על ההסכם התקיים ביום שלישי, 04.08.09, בבית ההסתדרות בת"א בהשתתפות יו"ר הענף וחבר נשיאות האיגוד, דרור אטרי, מנכ"ל איגוד לשכות במסחר, יחזקאל דסקל, ויו"ר ההסתדרות, עופר עיני, בעלי ומנהלי חברות הפועלות בענף.
עובדי הניקיון יקבלו תוספת שכר משמעותית של 20% מעל לשכר המינימום. כך נקבע בהסכם הקיבוצי הענפי בענף הניקיון שנחתם היום, לראשונה משנת 1976, בין ההסתדרות לבין ענף החברות לניקיון ותחזוקת מבנים שבאיגוד לשכות המסחר. ההסכם ייכנס לתוקפו עם מתן צו הרחבה ע"י שר התמ"ת. המו"מ נוהל ע"י עו"ד שי תקן מטעם ההסתדרות ודרור אטרי, יו"ר ענף החברות לניקיון ותחזוקת מבנים באיגוד לשכות המסחר ועו"ד סיגל סודאי, מנהלת מחלקת יחסי עבודה באיגוד.
ההסכם קובע כי השכר בענף יוכר כ"שכר מינימום ענפי" והוא יורכב משכר המינימום הקבוע בחוק בצרוף תוספת השכר של 20%, שתשולם בפריסה על-פני שנתיים, עם כניסתו של ההסכם לתוקף.
שכר המינימום הענפי שנקבע בהסכם משפר באופן משמעותי את שכרם של עובדי הניקיון שכן הוא גבוה באופן משמעותי מתוספות השכר בצו ההרחבה הקיים בענף. כמו-כן בצו הישן קבועות תוספות ייחודיות רק לחלק מהעובדים- בביה"ח וקופות החולים- ובהסכם החדש הן ניתנות לכולם באופן גורף.
הישג נוסף בהסכם הינו קביעת עלות המינימום של שעת עבודה בענף. שירותי הניקיון נקנים ע"פ רוב באמצעות מכרזים. קביעת עלות המינימום תחייב את חברות הניקיון להציע מחירים שיאפשרו להם לעמוד בתשלום מלוא עלות זכויות העובדים.
הפנסיה של העובדים תהפוך מפנסיית יסוד לפנסיה מקיפה. הפרשות המעסיק והעובד לקרן הפנסיה יחלו אחרי 6 חודשי עבודה. מדובר בהפרשה שתגיע להפרשות הנהוגות בפנסיה מקיפה (17.5% בסך הכל) באופן מדורג על-פני 6 שנים.
יצוין כי ב- 6 חודשי העבודה הראשונים, בהעדר הסדר פנסיוני, יזכו העובדים לביטוח ריסק למקרה של נכות או מוות בגובה 150 אלף ₪. עוד נקבע בהסכם כי רכיב הפיצויים בהסדר הפנסיוני יהיה שייך לעובד כך שהוא יהנה מפיצוי גם במקרה של התפטרות. ההסכם אף משפר את מספר ימי המחלה הניתנים לעובד לעומת החוק: 24 ימים בשנה לעומת 18 כנהוג היום.
זכויות נוספות שנקבעו בהסכם: זכות שימוע לפני פיטורים לעובדים קבועים מעל שנתיים, איסור על קנסות והפחתות שכר שרירותיות, שי לחג בפסח וראש השנה, תשלום נוסף עבור עבודה בחגים, הסעות לעובדים בזמן שבו מופסקת התחבורה הציבורית וחופשה בגין נישואים או לידה.
דרור אטרי, יו"ר ענף החברות לניקיון ותחזוקת מבנים באיגוד לשכות המסחר, אמר כי "זהו הישג בעל חשיבות היסטורית.הישג היוצר בסיס לתקווה לחיזוק הענף ומכלול הגורמים הפועלים בו, והקובע כללים ברורים ואתיקה מקצועית לפעילות בענף. כיום, פתחנו דף חדש בתולדות מערכת היחסים של מעסיקים ומועסקים, מעסיקים ורשויות אכיפה, והציבור הכללי במדינת ישראל".
"בכדי לתקן עוולות של שנים בהן עבדו העובדים בענף בשכר נמוך ומתוך רצון לתת תמריץ לעבוד בענף, הודענו להסתדרות כי הענף החליט להעלות באופן משמעותי של 20% את השכר של העובדים. תוספת זו תביא לשיפור משמעותי באיכות החיים ובמיצוב הכלכלי של אחת השכבות החלשות בחברה. ההסכם ישפר באופן משמעותי את הדימוי העצמי של עובדי הענף והחברות הפועלות בו".
לדבריו, "הענף מונה כ- 65 חברות מהמובילות בתחום, המאגדות עסקים קטנים, בינוניים וגדולים במשק הישראלי, והמעסיקות כ- 60,000 עובדים, כאשר צו ההרחבה יחול על 250,000 עובדים בענף. "הובלנו מאבקים חסרי פשרות כנגד חברות מהתחום, אשר זכו במכרזים במחירי הפסד, מחירים שבהכרח הביאו לפגיעה בזכויות העובדים ולחדירה של חברות כושלות לתחום".
אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, אמר לקראת החתימה על ההסכם כי "איגוד לשכות המסחר תמך תמיכה מלאה ואקטיבית בגיבושו ובעשייתו של הסכם זה. חשיבותו המיוחדת היא בקביעת תנאי עבודה שווים לכל החברות הפועלות בענף, ומניעת מצב בו התחברות על מכרזים תהיה על חשבונם של העובדים".
לדבריו, "להסכם חשיבות חברתית מהמדרגה הראשונה שכן הוא נועד להטיב עם ציבור החלשים בישראל. בזכותו רמת השכר המינימאלית של העובדים בענף הניקיון ותחזוקת מבנים תעלה לא פחות חשוב מזה". לין שיבח את חבר הנשיאות דרור אטרי, על הקמת הענף במסגרת איגוד לשכות המסחר, בקידומו ובהשלמתו של הסכם זה."
יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, אמר כי "יש לומר מילה טובה וחמה עלהארגון בראשות דרור אטרי. אין ספק שההסכם מוכיח כי האיגוד הכיר בחשיבות הקניית זכויות לעובדים בענף הניקיון. מתחילת כהונתי התחייבתי לשיפור מצבם של העובדים החלשים במשק. ההסכם היום הינו חלק ממהלך כולל של השלמת ארבעה הסכמים ענפיים שמשפרים במידה ניכרת את מצבם של רבע מליון עובדים במשק".
כתבה שעלתה ב05.08.2009
לראשונה משנת 1976 ענף החברות לניקיון ותחזוקת מבנים בלשכת המסחר וההסתדרות חתמו על הסכם ענפי חדש
השארת תגובה