החוק לצמצום השימוש במזומן המגביל שימוש במזומן ובצ'קים ומטרתו לצמצם את ההון השחור ולסייע במאבק בפעילות פלילית
ההגבלות הן גם ליחידים אך בעיקר לבעלי עסקים
מטרת החוק – לקבוע הגבלות על השימוש במזומן ובצ'קים סחירים ו"פתוחים" (כאשר לא כותבים את השם של מקבל התשלום על הצ'ק), במטרה לצמצם את ההון השחור ולסייע במאבק בפעילות פלילית לרבות פשיעה חמורה, העלמות מס, והלבנת הון ומימון טרור.
עיקרי ההגבלות
באשר לעוסק – עוסק יקבל או ייתן צ'ק, בכל סכום, רק כאשר שם מקבל התשלום נקוב בצ'ק כנפרע (בצ'ק שניתן בפעם הראשונה) עוסק יסב צ'ק ויקבל צ'ק מוסב, בכל סכום, רק אם שמו ומספר תעודת זהותו של המסב נקובים בצ'ק.
באשר לאדם פרטי – בצ'ק בין שני אנשים פרטיים- החוק מגביל רק לגבי שקים בסכום שמעל 5,000 ₪. בצ'ק מעל סכום זה, שניהם יכולים לשלם או לקבל צ'ק רק כאשר שם מקבל הצ'ק נקוב בצ'ק כמקבל (בצ'ק שניתן בפעם הראשונה) או כנסב (בצ'ק מוסב).
בצ'ק שאדם פרטי נותן לעוסק – בכל סכום של צ'ק, אדם פרטי ייתן צ'ק לעוסק רק כאשר שם העוסק נקוב כנפרע (בצ'ק שניתן בפעם הראשונה) או כנסב (בצ'ק מוסב)
בצ'ק שאדם פרטי מקבל מעוסק – החוק מגביל רק לגבי שקים בסכום שמעל 5,000 ₪. בצ'ק מעל סכום זה, האדם הפרטי יכול לקבל צ'ק רק כאשר שמו נקוב בצ'ק כמקבל (בצ'ק שניתן בפעם הראשונה) או כנסב (בצ'ק מוסב). הגבלות החלות על שקים עבור: עסקה, שכר עבודה, תרומה, הלוואה, מתנה.
אדם פרטי יסב צ'ק ויקבל צ'ק מוסב, בכל סכום, רק אם שמו ומספר תעודת זהותו של המסב נקובים בצ'ק.
לשאלות ותשובות נוספות בנושא:
חוק לצמצום השימוש במזומן>>
חוזר רשות המסים>>