לאחרונה הודיעה משרד החוץ בראשות השר אלי כהן על קידום הסכם לפתיחת קונסוליה שגרירות רוסיה בירושלים.
בהנחיית שר החוץ אלי כהן, ניהל בחודשים האחרונים צוות מקצועי משותף למשרד החוץ ועיריית ירושלים מספר סבבי שיחות בנושא חלקת נדל״ן הממוקמת בפינת הרחובות קינג ג׳ורג׳ ומעלות בירושלים.
שיחות הצוות המשותף בהובלת אגף אירו-אסיה ואגף משפט במשרד החוץ
ביחד עם מקביליהם בעיריית ירושלים, נועדו לקדם פתרון מוסכם בין העירייה והפדרציה הרוסית בנוגע לחלקה הנדונה.
על פי ההסכם שהושג בין עיריית ירושלים לפדרציה הרוסית (בסיוע משרד החוץ ושגרירות רוסיה בישראל) תוקם על החלקה שלוחה של האגף הקונסולרי בשגרירות רוסיה בישראל, אשר תכלול, לפי ההסכם, גם אולם כנסים ומגורי דיפלומטים.
ההסכם עומד בקו אחד עם מאמצי משרד החוץ להגדיל את מספר הנציגויות הדיפלומטיות בירושלים בירת ישראל.
שר החוץ אלי כהן בירך על ההסכם והודה לראש עיריית ירושלים, משה ליאון, ולצוותי העבודה במשרד החוץ ובעיריית ירושלים על עבודתם בהשגת ההסכם ובפעילות להקמת שלוחה של שגרירות רוסיה בירושלים.
משמעות היסטורית
רוסיה הכירה רשמית במערב ירושלים כבירת ישראל כבר לפני כמה שנים. עם זאת, להתחייבותה לבנות כעת מתחם דיפלומטי רשמי בבירה יש משמעויות היסטוריות, שכן כעת ארה"ב ורוסיה, שתיים משלוש המעצמות החזקות בעולם, יפעילו באופן מעשי נציגויות דיפלומטיות בבירת ישראל. בכך מתחזקת עוד יותר עמדתה ארוכת השנים של ישראל שירושלים היא בירתה, בניגוד להחלטת החלוקה מ־1947 שקבעה כי ירושלים תהיה בינלאומית.
בנכונותם להקים כעת נציגות רשמית בירושלים, הרוסים מנחיתים מכה קשה על הרשות הפלשתינית והעומד בראשה, מחמוד עבאס, שכן הם לא מתנים את הפעלתה בהגעה להסכם בין ישראל והפלשתינים.
בירושלים פועלות כיום ארבע שגרירויות רשמיות, מטעמן של ארה"ב, גוואטמלה, הונדורס וקוסובו. פרגוואי, פפואה ניו גיני וככל הנראה גם הונגריה, צפויות בהמשך לפתוח שגרירויות בבירה. הונגריה, צ'כיה וסלובקיה מפעילות כיום שלוחות דיפלומטיות בבירה.