כנס החירום, בו נטלו חלק מאות אנשי עסקים ומנכ"לים, נערך על רקע חבילת החקיקה עליה סיכם פורום השולחן העגול האמורה להיכלל כבחוק ההסדרים שיובא להצבעה בכנסת.
אוריאל לין לראש הממשלה: אל תתמוך היום בחבילת צעדים שתהרוס את מה שהשגת כשר האוצר
לין: המטרה היחידה של ההסתדרות היא לאגד עובדים כדי לגבות מהם מס לטובת המנגנון שלה . נפנה גם לתעשיינים ולקבלנים להצטרף למאבק של המגזר העסקי החופשי
שלומי גבאי, מנכ"ל איקאה: רוצים לאלץ אותנו להתמודד בשוק בינלאומי ומקומי תחרותי עם ידיים ורגליים קשורות
סולי סקאל, נשיא קבוצת סקאל:
אני מרגיש מושפל מכך שהופכים את כולנו לפושעים
אבי כץ, סגן יו"ר כפר השעשועים:
כל הגמדים מנסים לקשור אותנו בחוטים אבל לא נפסיק את המאבק
דרור אטרי:
אדוני ראש הממשלה, המעבר מסנקציה אזרחית לסנקציה פלילית תוביל לירידה משמעותית בפעולות הענף, דבר שיביא לפיטורי עובדים וסגירה של עסקים שכלל אינם כושלים!
"יש דחף בלתי מובן ורפיסות שרוצה להפוך את המגזר העסקי לעבריינים" כך פתח היום אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר את כנס החירום של המגזר העסקי החופשי. בדברים שנשא בפני מאות מנכ"לים ובעלי עסקים בכנס בת"א טען לין כי ראש הממשלה ושר האוצר הוטעו ותוך ניצול ההכרח לצאת לפגישה עם אובאמה הגניבו להם סדרת חוקי עבודה שתהרוס את המשק, תגדיל את האבטלה ותהפוך את אנשי העסקים בארץ לעבריינים פליליים.
כנס החירום נערך על רקע חבילת החקיקה עליה סיכם פורום השולחן העגול אמורה להיכלל כבחוק ההסדרים שיובא להצבעה בכנסת. בכנס נטלו חלק מאות אנשי עסקים ומנכ"לים וביניהם: סולי סקאל-נשיא קבוצת סקאל, יוסי ויליגר-מנכ"ל וילי פוד, שלומי גבאי-מנכ"ל איקאה, אבי כץ-סגן יו"ר כפר השעשועים, ישראלה שטיר-נשיאת קבוצת שטיר, אבי דויטש-מנכ"ל אקסלנס גמל, שמואל פרנקל-יו"ר אפסילון, ראובן שליסל-מנכ"ל ליימן שליסל, אביהו בן-נון-לשעבר יו"ר UMI, אריה זייף, גיא גורצקי-מנכ"ל פארמה ישראל, דרור אטרי - יו"ר ענף ניקיון ותחזוקת מבנים, עמי לפידות-יו"ר קבוצת לפידות, מנחם ריינשטיין-מנכ"ל ג'ונסון & ג'ונסון ציוד רפואי ואחרים.
"במקום לומר טעינו, נכשלנו בתפקידנו להגן על המגזר העסקי מנסים להגיד שזה לא מדוייק", אמר לין. "המאבק היום הוא על עתיד המגזר העסקי החופשי בישראל. יש מספר ארגונים שכל קיומם מותנה בקשר שלהם עם ההסתדרות. המגזר העסקי מתחלק לשניים: אלו שתלויים נפשית ופסיכולוגית בהסתדרות, והמגזר החופשי שקיומו לא מותנה בהסתדרות. יש ארגונים להם הסכם עבודה קיבוצי עם ההסתדרות ומכספים אלו הם חיים. במגזר העסקי החופשי לא רוצים שההסתדרות תשתלט".
"כאשר משרד ממשלתי מפגר בתשלומים והעסק נקלע למצוקה כלכלית ולא מצליח לשלם שכר במועד – זו תהיה עבירה פלילית של בעל העסק" אמר לין. "את מי רוצים להכניס לבית סוהר, את אותו עסק שנאבק על קיומו?! היש דבר מטורף מזה?! במקום לבלום את המגמה המטורפת כדי שמעסיקים לא יחששו להפוך לעבריינים, עושים בדיוק להיפך. עצם ההעמדה לדין היא הדבר הנבזי והמשפיל, ויש כאלה המעיזים לומר שזה לא נורא....". לין טען כי המטרה האמיתית של ההסתדרות בחקיקה החדשה היא להשיג את יעודה האמיתי – גביית מס מכל עובד, תשלום כפייתי של 0.8% מהשכר. ההסתדרות באה לעשות קופה על חשבון העובדים, קופה ממנה יהנו מנגנון ההסתדרות וההנהלה שלה.
לין קרא לראש הממשלה: "היית שר אוצר טוב, אל תהרוס את מה שהשגת בתמיכה בחבילת חוקים שתהרוס את המשק הישראלי. אני בטוח שרוה"מ ושר האוצר אינם מבינים את משמעות החוקים. גם עיני כנראה לא יודע מה המשמעות. אני קורא אפילו לחבר עופר עיני: עצרו את מצעד האיוולת". בסיום דבריו הודיע לין כי בכוונת איגוד לשכות המסחר, המייצג כ-280,000 עסקים ומליון ומאתיים אלף מועסקים, לפנות לתעשיינים ולקבלנים, הרוצים להיות חלק מהמגזר העסקי החופשי, על מנת שיצטרפו לאיגוד ולמאבק.
גד שפר, נשיא לשכת המסחר חיפה והצפון, אמר "לשכת התאום של הארגונים הכלכליים, שנוסדה כדי לתאם ולמקד כוחות לקידום המגזר העסקי בישראל, הפכה בשנים האחרונות ללשכה למיקוד הכוחות של כלל הארגונים הכלכליים לטובת האינטרסים של חברי התאחדות התעשיינים בלבד. כדי להשיג שקט תעשייתי מדומה ממשלת ישראל מוכרת את המגזר העסקי. הממשלה נכנעת להסתדרות הדורשת 'דמי חסות' ואנחנו המחיר שהיא משלמת."
שלומי גבאי, מנכ"ל איקאה: מערכת היחסים אותה אנו מנהלים עם העובדים שלנו בנויה על הרבה מאוד אכפתיות, אמון ואין שום מקום לאפשר להסתדרות לנהל לנו את מערכת היחסים הזאת. בשוק ובתחרות חופשית כל הסכם קיבוצי כובל יאלץ את המעסיקים להתנהל מול סיטואציה בלתי אפשרית של שינויים שידרשו ביחס לתקופות משתנות. כל הסכם קיבוצי מאלץ אותנו להתמודד בתחרות מקומית ובינלאומית עם ידיים ורגליים קשורות.
סולי סקאל, נשיא קבוצת סקאל: אני מרגיש מושפל, לא מוערך. אף פעם לא פירגנו למעסיקים על כך שהם דוחפים את הכלכלה, אבל הפעם קוראים לכולנו "פושעים". העסק הוא בית של כולנו-העובדים והבעלים. במקרים רבים אנחנו מביאים כסף מהבית כדי להחזיק את העסק כשכל הסיכון הוא של בעל העסק. בהצלחה אנו משתפים: בונוסים, אופציות ועוד. בעיתוי הנוכחי הבעיה הכי גדולה היא האבטלה. באים ואומרים: בא נפתור בעיה אחת ונאפשר להסתדרות הישגים על חשבון העסקים. "אילו חברות ירצו לעשות עסקים בארץ?! מראש הם מצטרפים למעגל של ענישה. זה משפיל, פוגע ואסור לעבור על זה בשקט. הרבה אנשים התקשרו ואמרו לי לשמור על פרופיל נמוך, אל תדבר. "אנחנו פוחדים להיות חופשיים במדינה?!" זכותנו לעשות כמיטב יכולתנו על מנת לקדם את העסק. לא צריכים שילמדו אותנו איך לקדם את העובדים. הם מקודמים הרבה יותר מאלו המעוגנים בהסכמי עבודה.
שמואל פרנקל, יו"ר אפסילון: צריכים להפוך את השולחן מעגול למרובע והמגזר העסקי החופשי צריך להיות מיוצג ישירות ולא ע"י לשכת התיאום.
אבי כץ, כפר השעשועים: שעופר עיני לא ילמד אותנו מהוא שכר מינימום. אנחנו משלמים לפחות 30% מעל. רק העובדים שמזיקים לעסק צריכים חוקים שיגנו עליהם. אין איש עסקים שאין לו אולקוס או טחורים מהדאגות לעסק ולעובדים. עד גיל 45 לא היה רופא אחד שלא עברתי אצלו. הגמדים קשרו את גוליבר בחוטים. כל חוט היה דק, אבל כולם ביחד הכריעו אותו, וכך מנסים לעשות גם לנו.
עמי לפידות, נשיא קבוצת לפידות גרופ וסגן נשיא איגוד לשכות המסחר: לפני כ-4 שנים הצלחתי לגרום לחברת תרופות בינלאומית לכוש בארץ חברת ביוטכנולוגיה שהיום עובד כמעט כולו לייצוא, המפעל בשגשוג, שיתוף הפעולה הבינלאומי הוא נרחב והמפעל אף גייס עובדים. הרגשתי חובה לדווח להנהלת החברה בחו"ל על ההתייחסות בארץ. התשובה הייתה: גרועה מאוד. חשבתי האם אני מוכן להיכנס לתחום של עבירות פליליות ואני מעביר את המערכת משליטה שלי לשליטה של ההסתדרות. נציג ההסתדרות יכול להיכנס לחברה ולעשות מה שרוצה. הוא לא שותף, הוא לא אחראי אבל הוא כן יכול להתסיס. גם חברי הליכוד לא מבינים מה ביבי ושטייניץ עשו. נעשה כאן דבר הזוי ולא נוכל לעמוד בו. המגזר העסקי החופשי מביא את התעסוקה למשק. אני נחשף לתביעות, לעבירות פליליות ולמצב של או לסגור או להיות חשוף. אני מקווה שהממשלה תתעשת ותרד מזה.
רמי מנדל, מנכ"ל קואופ ישראל: קשה מאוד לנהל עסק במצב בו כל החלטה של החברה היא בעלת השלכות פליליות ובסופו של דבר העלויות מגולגלות לצרכן.
אמיר שני, מנכ"ל ובעלים חברת עמית עמילות מכס: דירקטור שיישב בחברה מועמד לפלילים ואנו צריכים להסביר זאת לחברות הזרות הפועלות בארץ ומשמעותה היא למעלה מ-15% עלות נוספת לעסקים. הדבר האחרון שרצינו הוא פיטורי עובדים אבל לא בטוח שנצליח. מבחינתנו צריך לעצור את חבילת החקיקה במהרה.
ישראלה שטיר, נשיאת קבוצת שטיר: שכחו שאנחנו המעסיק הכי גדול במשק ואם אנחנו ניפגע, העובדים ילכו הביתה. האם יש איזשהו עובד ללא הסכם עבודה? עובדי כפייה? לא נסכים שאף אחד יכתיב לנו איך לנהל מו"מ עם העובדים ולא נסכים שיכנסו אלינו לעסק. המצב הזה יגרום להגדלת האבטלה ואנחנו לא ניתן שזה יקרה ולא ניתן שהחוקים יעברו.
דרור אטרי, חבר נשיאות ויו"ר איגוד החברות לניקיון ותחזוקת מבנים בישראל באיגוד לשכות המסחר:
נתניהו התעורר המגזר העסקי בוער. בתקופה האחרונה אנו עמלים רבות על מנת לנסח הסכם קיבוצי לענף עליו אני מופקד. הסכם הרואה את טובת הפועלים בענף בו כולם מועסקים ומעסיקים! כפיית מהלכים חד צדדיים תוך איום בסנקציות בפוטנציה ייצרו הרתעה והפחדה של יזמים ואנשים הרוצים לקחת את גורלם בידם ולהתמודד עם המציאות העסקית הקשה!
ידיעה זאת מתאריך 03.06.2009